dilluns, 27 d’agost del 2007

ELS GRUPS PIT ROIG Y EL ORNITOLOGIC L'ULLAL ANELLEN A PEGO-OLIVA.


Al parc natural de la marjal de Pego-Oliva durant els mesos d'agost i setembre es desnvolupa, per quart any consecutiu, la campanya d’anellament d'aus en migració post-nupcial, amb la finalitat de capturar, marcar i prendre dades de les aus que es detenen a la marjal o l'utilitzen durant les seves rutes de migració cap al sud després d'haver-se reproduït.


La Marjal de Pego-Oliva s'ha convertit en els últims anys en un centre d'interès en l'estudi de les migracions i la fenologia de les aus europees. La campanya d’anellament d'aus està organitzada pel Grup Ornitológic l’Ullal i el Grup d’anellament Pit-Roig, dintre del Programa de Voluntariat Ambiental (VOLCAM) de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani, i amb la col·laboració de la Conselleria de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.


Des de fa cinc anys existeix una estació permanent d’anellament coordinada per la Universitat de València en col·laboració amb els tècnics del parc natural. “L'estreta col·laboració entre el personal tècnic del parc, científics, els voluntaris i el contar amb el suport d'entitats com l'Universitat de València i la CAM permet que la Marjal de Pego-Oliva siga un centre de referència en l'estudi de les aus”. També s'ha comprovat l'arribada dels primers exemplars de xittxarra mostaxuda (Acrocephalus melanopogon) procedents d'Europa i s'espera que després de les primeres plutjes estivals comencen a arribar altres espècies migradores.


En anys anteriors ja es va justificar l'encertada elecció d'aquest Parc Natural per a la realització de la campanya, al capturar-se més de 3500 aus (1526 durant la campanya 2006). A Pego-Oliva sa torbat la millor població de xittxarra mostaxuda (Acrocephalus melanopogon) de la península ibèrica i l'única població nidificant de teuladí de canyar (Emberiza schoeniclus) al litoral valencià. Aquestes dues espècies sofrixen una greu reducció de les seves poblacions a la resta del territori nacional.


Es de senyalar que companys de la SVO són membres actius del Grup d’Anellament Pit Roig y altres estudien habitualment les aus al parc natural de Pego-Oliva.


Font: WEB Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. Foto de José Llacer.

ANILLANDO GOLONDRINAS EN BENAGUASSIL.


22/08/07.


El pasado miércoles, el Grupo de Anillamiento Científico LLEBEIG, fuimos a anillar al dormidero de golondrinas, ubicado en una gravera de Benaguassil, València. El total de capturas fué el siguiente:

Golondrina Común (Hirundo rustica): 90 ex

Abejaruco (Merops apiaster); 1 ex.

Avión Común (Delichon urbicum): 1 ex.

Carricero Tordal (Acrocephalus arundinaceus): 1 ex

En estas fechas se produce la mayor concentración de golondrinas en la gravera, la cual utilizan como área de descanso. Estimamos que habrían unos 7.000 ejemplares, todo un espectáculo.

Mensaje de Pedro A. Del Baño en el FORO SVO Aves. Foto Rafa Muñoz.


dijous, 23 d’agost del 2007

ULTIMOS ANILLAMIENTOS EN GÚDAR


23/08/07.

Hoy durante una sesión en la Estación de Anillamiento de Valdelinares (Sierra de Gúdar, Teruel) se han anillado las siguientes especies de aves:

Verderón Serrano (Serinus citrinella) 6 ex.

Reyezuelo Sencillo (Regulus regulus) 3 ex.

Reyezuelo Listado (Regulus ignicapillus) 3 ex.

Piquituerto (Loxia curvirostra) 64 ex.

Pinzón Vulgar (Fringilla coelebs) 6 ex.

Carbonero Garrapinos (Parus ater) 5 ex.

Herrerillo Capuchino (Parus cristatus) 3 ex.

Mosquitero Musical (Phylloscopus trochilus) 5 ex.

Destaca el elevado número de capturas (95), entre ellas las de piquituerto (63% del total). Por otro lado, es de destacar la captura por primera vez en la estación de anillamiento de reyezuelo listado. Continúan los anillamientos de reyezuelo sencillo (detectado por primera vez en la zona el 21/07/07) y de mosquitero musical, este último en paso postnupcial.

En cuanto al verderón serrano, se ha producido una disminución drástica de las capturas debido posiblemente a la dispersión de la población nidificante hacia otras zonas.

Mensaje de Toni Polo en el FORO SVO Aves. Foto de José Ventura.

Grupo de Anillamiento LLEBEIG

dimecres, 22 d’agost del 2007

BUSQUERETES DE GARRIGA Y MOSQUITERS DE PASSA


19/08/07.

Hui diumenge, Juan Carlos Ibañez i jo hem anellat 18 busqueretes de garriga (Silvia cantillans) i el primer mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) del pas postnupcial a Massamagrell. A més, hem recapturat 2 Sylvia cantillans del 8 d'agost. Per tant, porten 11 dies per la zona i amb un augment considerable de greix.

Missatge de Ximo Galarza al FORUM SVO Aus. Foto de Rafa Muñoz.

dimarts, 14 d’agost del 2007

NUEVAS CITAS EN GÚDAR.



12/08/07.

Durante una jornada en la Estación de Anillamiento de Valdelinares, en la Sierra de Gúdar (Teruel), hemos anillado las siguientes especies de aves:

Piquituerto (Loxia curvirostra) 33 ex.

Verderón Serrano (Carduelis citrinella) 4 ex.

Mosquitero Musical (Phylloscopus trochilus) 2 ex.

Trepador Azul (Sitta europaea) 1 ex.

Carbonero Garrapinos (Parus ater) 1 ex.

Escribano Montesino (Emberiza cia) 1 ex.

Pinzón Vulgar (Fringilla coelebs) 1 ex.

Esta semana destaca la captura, por primera vez en la estación de anillamiento, de 2 ex. de Mosquitero Musical en paso postnupcial.

Anilladores José Ismael Cabo y Toni Polo.

Mensaje de Toni Polo en el FORO SVO Aves. Foto de Rafa Muñoz.

PRIMERS ANELLAMENTS POSTNUPCIALS.


4/8/07.

Ahir dissabte primera captura d'un A. scirpaceus en pas postnupcial pels tarongers de l'Horta, a Massamagrell. A banda d'altres captures típiques com gafarrons, verderols i busqueretes capnegres, vaig anellar el cinqué capsot (L. senator) i el segon formiguer (J. torquilla) de l'any.

Missatge de Ximo Galarza en el FORO SVO Aves. Foto de Rafa Muñoz.