diumenge, 19 d’octubre del 2008

DADES DEL POSTNUPCIAL DE LA BUSQUERETA DE GARRIGA.

Busquereta de garriga (Sylvia cantillans)



18.10.08

Vos passem les dades que hem obtingut enguany de la migració postnupcial de la busquereta de garriga (Sylvia cantillans) als tarongerars de Massamagrell. Al final també anotem les dades de totes les espècies migrants que hem anellat en esta campanya.

Juan Carlos Ibáñez i Ximo Galarza
Grup d'Anellament Marjal del Moro



Migració postnupcial de busquereta de garriga a Massamagrell
(Horta Nord)


Este és el 3r any consecutiu que estem fent un seguiment específic de la migració postnupcial d’esta espècie al seu pas per Massamagrell. Per dur-lo a terme hem realitzat, com a mínim, una jornada d’anellament per setmana, entre la 4a setmana de juliol i la 2a d’octubre. Sempre s’han parat 2 xarxes de 18m i han estat actives 3,5 4h. Per ampliar les captures hem utilitzat reclam. Com alguns ja sabeu, les xarxes les col.loquem en un taronger abandonat.


Enguany hem anellat 135 exemplars. Quantitat interessant, ja que ve a representar un 8% del total d’anellaments a nivell estatal ( uns 1600). La quantitat total dels 3 anys és de 323 anellaments.


Gràfica de la seqüència migratòria setmanal


Per comprovar el pas només comptabilitzem una jornada d’anellament per setmana. D’esta manera utilitzem les dades de 102 exemplars.



Gràfica de la seqüència migratòria quinzenal

Podem observar com el gruix de pas s’ha produït entre la 2a quinzena d’agost i tot el setembre, amb un pic durant la 1a quinzena de setembre.

Esta seqüència ve a ser bastant semblant si la comparem amb els resultats totals dels 3 anys de seguiment:



El pic de pas continua donant-se la 1a quinzena de setembre, però augmenten les dades d’agost ja que la migració es produí el 2006-2007 un poc abans.

Relació de joves i adults


Estos són els percentatges del 2008 i del trienni 2006-2008



Fenologia migratòria per edats


Com observem en els dos gràfics, els adults migren un poc més tard que els joves. Principalment, al setembre.




Anellament total d’espècies migrants durant esta campanya (2008) S’han anellat 216 exemplars de 12 espècies distintes:



La distribució quinzenal ha estat la següent:





Juan Carlos Ibáñez i Ximo Galarza

Grup d’Anellament Marjal del Moro


Foto de Ximo Galarza, FONS FOTOGRÀFIC SVO.

18.10.08

Hola Ximo,

Si no recorde mal, dels tarongerars de Sagunt van publicar uns companys meus, almenys en format poster, la migració postnupcial de dita busquereta. No tinc el poster a mà. Ho dic per si t'interessara.

Missatge de Fran Atiènzar al FORUM SVO Aus.



18.10.08


Hola Ximo,

És molt interessant l'estudi que esteu fent sobre la Busquereta de Garriga. Jo pense de que es tracta d'una espècie un tant desconeguda, a la qual no se li ha prestat molta atenció en relació a altres espècies. Nosaltres n'hem anellat enguany molt poques. Com a curiositat, i per si és del teu interés, vàrem capturar 2 exemplars sense reclam la nit del 16/08/08 en migració activa a 1.681 msnm en El Toro (Castelló). Del pas prenupcial només tenim un anellament d'un exemplar el 18/04/08 als tarongerars de Montcada, relativament prop en línia recta de la teua estació.

Enhorabona i a continuar amb les anellaments.


Missatge de Toni Polo al FORUM SVO Aus.